coaching

Samen op weg naar een gezonde levensstijl

BMI

De formule voor BMI is: gewicht/lengte in meter in kwadraat of kg/(m)²
Deze maat wordt niet erg geëvalueerd omdat de lichaamssamenstelling belangrijker is. Spieren wegen immers meer dan vet waardoor een gezond gespierd persoon relatief veel kan wegen. Sommigen beweren dat je gewicht door je genen zou bepaald zijn maar dit is dus niet de reden waarom we er minder belang aanhechten. Massa is immers energie. Als er meer energie binnengaat (wordt opgegeten) dan dat er buitengaat dan stijgt onze massa. Dat is een wet van de fysica waar we niet rond kunnen. We zijn meer gaan eten en minder gaan bewegen. Vandaar de sterke toename in gewicht in westerse landen. Dit komt niet door een plotse massale genetische verandering in bepaalde culturen. Uiteraard is iedereen genetisch anders en zijn er bepaalde ziektes en medicatie die hun invloed hebben.
Working

Sportvoeding

Het belang van sportvoeding wint de laatste jaren aan erkenning. Dit omdat we tijdens het sporten veel energie nodig hebben en deze zullen we halen uit alles wat we eten en drinken tijdens het sporten. Het gaat daarbij niet alleen om het eten van de juiste dingen, maar ook op het juiste moment en de juiste combinaties. Buiten deze aandachtspunten is er dan nog het enorme aanbod in sportsupplementen en preparaten, dat de sporters de dag van vandaag voor handen hebben. Dat brengt uiteraard ook de nodige problemen met zich mee, door het enorme aanbod zien sporters vaak het bos door de bomen niet meer en alleen al hierdoor hebben sporters begeleiding nodig.

Supplementen kunnen een fantastische hulp bieden aan sporters, als dit gehanteerd wordt als aanvulling op de basisvoeding, echter zien we in de praktijk dat de supplementen vaak de bovenhand haalt over normale voeding. Het belangrijkste credo van sportvoeding is eerst de basis voeding op orde te brengen. Pas als de basis op orde is en er een fundament is gelegd, kun je echt als aanvulling op de normale voeding supplementen gaan inschakelen.

Omdat niet elke training hetzelfde is en niet elke sport dezelfde eisen van het lichaam vraagt, is het dus ook niet mogelijk om 1 algemeen voedingsadvies te hanteren voor sporters. Alleen via het methodisch werken aan prestatieverbetering kunnen uiteindelijk de beste prestaties geleverd worden. Voeding is één van die factoren die daaraan bijdraagt waarbij het in eerste instantie gaat om een goede basis.

Aanvangshartslag en rusthartslag

Aanvangshartslag
Dit is de laagste hartslag die wordt geregistreerd enkele momenten voordat een meting start, in veel gevallen jouw test. De aanvangshartslag is dus bijna altijd hoger dan de rusthartslag (zie lager), zeker met de lichte stress van een naderende meting of test. Dit is perfect normaal. Het is mogelijk de aanvangshartslag onder invloed van bv. enkele gecontroleerde (buik) ademhalingen en/of andere relaxatietechnieken nog iets te laten dalen. Dit kan een “rustiger” gevoel geven bij aanvang van een inspanning.
Het gebruiken van de aanvangs- en niet de rusthartslag heeft echter geen grote gevolgen voor de berekening van uw trainingszones- en programma’s.

Rusthartslag
Hiermee bedoelen we de laagste hartslag die je bereikt in een periode van 24 uur.
De rusthartslag is sterk genetisch bepaald. Bekijk je dit over een langere periode, dan kan je stellen dat een betere conditie in het algemeen een verlaging van de rusthartslag zal teweegbrengen. Tracht deze dus binnen bepaalde grenzen zo laag mogelijk te krijgen maar vergelijk niet met anderen. Bovendien kan stress, slechte slaap, ziekte, … deze ook verhogen. Wij kunnen dit dus niet opvolgen (tenzij we bij je te bed komen/zie hieronder, maar dit kan dan weer andere schommelingen in de hartslag met zich meebrengen).

Onder (strenge) standaardisatie kan het nuttig zijn de rusthartslag te monitoren om hiermee rekening te houden bij uw (trainings) activiteiten:

  • doorgaans gemeten een 30-tal seconden na het ontwaken terwijl je nog in je bed ligt,
  • zet dit uit in een dagelijkse grafiek
  • een (geleidelijk) dalende lijn duidt in de meeste gevallen op een verbetering van de conditie; u zult in deze gevallen meestal ook beter slapen of u beter voelen,
  • een (geleidelijk) stijgende lijn kan een aanwijzing zijn van een vorm van overtraining en/of naderende ziekte; het kan aangeraden zijn eens één of enkele trainingen over te slaan of uw arts te raadplegen
  • een (sterk) dalende of stijgende lijn kan duiden op een foutmeting of foute meettechniek; indien dit niet het geval is raden wij u sterk aan uw arts te raadplegen; deze kan u adviseren over de “toegelaten” grootte van schommeling aangezien dit ook individueel (sterk) kan verschillen.
  • hartfrequenties onder de 50spm zijn niet abnormaal bij (zeer) goed getrainde personen; bij minder dan 40spm (correct gemeten) raadpleegt u best uw arts (bron oa. seattle summit on ecg interpretation in athletes, chicago 2013).

MET-waarde

De MET-waarde geeft aan hoeveel energie een bepaalde fysieke inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid energie die iemand verbruikt in rust. Eén MET komt overeen met de ruststofwisseling, de hoeveelheid energie die een persoon verbruikt tijdens stilzitten.

De MET-waarde wordt uitgedrukt in verbruik van zuurstof per kg lichaamsgewicht per minuut. Eén MET is gelijk aan 3,5 ml zuurstof per kg lichaamsgewicht per minuut. De MET-waarde van lichamelijke activiteiten varieert van 0,9 MET (bij slaap) tot 18 MET (zware inspanning).

Fysieke activiteit MET
Lichte activiteit < 3
Slapen 0,9
TV kijken 1,0
Schrijven, typen 1,8
lopen tot 3,2 km/h 2,0

Activiteit met gemiddelde intensiteit 3 tot 6
Fietsen, met lichte inspanning 3,0
Oefeningen zonder apparaten 3,5
Fietsen, <16 km/h 4,0
Fietsen 5,5

Zware intensieve activiteit > 6
Joggen 7,0
Zware oefeningen zonder apparaten 8,0
Rennend joggen 8,0

Blijf op de hoogte