Intern (visceraal) buikvet is het gevaarlijkste voor onze gezondheid. Maar hoe geraak je ervan af?

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Vetophoping op de billen is esthetisch niet steeds gewenst, maar schaadt onze gezondheid veel minder dan buikvet. Maar ook in buikvet zijn er verschillen: er is enerzijds het onderhuids (subcutaan) vet dat bovenop je buikspieren ligt; het vet dat je kan vastnemen. Anderzijds is er het interne (viscerale) buikvet, het buikvet dat onder je buikspieren en tussen je organen ligt. Het is dit viscerale vet dat het meest gevaarlijk is voor je gezondheid.

Dit vet kan je zelf moeilijk meten, je kan het namelijk niet vastnemen. Je buikomtrek geeft al een goede indicatie, maar dan is het nog moeilijk in te schatten hoeveel onderhuids en hoeveel visceraal vet je hebt. Een toestel dat je vetpercentage meet, maakt dit onderscheid wel. Voor een meting kan je steeds bij ons terecht in onze praktijk.

Maar hoe krijg je dat viscerale vet nu weg?

Uiteraard door af te slanken. Dit moet je dan wel op een evenwichtige manier doen en niet met een crash dieet. Bij een crash dieet verlies je veel spieren en vocht; bij een evenwichtig dieet verlies je je vetten. Laat je steeds begeleiden door een gediplomeerde diëtist hiervoor.

Voeding is belangrijk, maar met sporten erbij bereik je nog veel meer, zeker naar vetverbranding toe. Maar welke sport is dan ideaal om vetten te kunnen verbranden?

Meestal wordt sporten aan een intensiteit van 60-70% van je maximale hartslag de 'vetverbrandingszone' genoemd (voor de juiste berekening hiervan voor jou, maak je best een afspraak bij een beweegcoach).
Die 60-70% zijn nochtans niet ideaal als je echt veel vetten wilt verbranden. Sporten aan 70-80% van je maximale hartslag biedt veel meer voordelen: je verbrandt tijdens het sporten meer kcalorieën dan aan 60-70% van je maximale hartslag, je spieren worden harder geprikkeld en ontwikkelen zich dus beter (en stevigere spieren = verhoogd metabolisme = hogere kcalorieverbranding, ook in rust), je verhoogt je algemene uithouding, waardoor je op termijn nog intensiever kunt gaan sporten met nog meer kcalorieverbranding, spieraanmaak en vetverbranding als resultaat.

Zelfs weerstandstraining aan 80-90% van je maximale hartslag bevordert vetverbranding. Na een training van deze intensiteit heb je gedurende enkele dagen erna een verhoogd metabolisme. Als je deze aërobe training aan 70-80% of 80-90% combineert met krachttraining werk je nog meer op spieraanmaak en dus verhoging van je metabolisme en kcalorieverbranding. Om te weten welke intensiteit voor jou overeenkomt met deze 70-80% of 80-90% van je maximale hartslag en voor het uitwerken van een persoonlijk schema op maat, met de juiste hoeveelheid van sporten aan de juiste intensiteit doe je best beroep op een bewegingsdeskundige.

Blijf op de hoogte