Wat is de goede houding achter je computer of laptop?

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg.

Kijkafstand: armlengte vanuit zitpositie

De vuistregel is dat de monitor op ooghoogte moet staan. Als je blind kan typen, moet de bovenzijde van het scherm op ooghoogte staan. Kan je niet blind typen, dan moet de bovenzijde van het beeldscherm circa 10-15 cm lager gezet worden. Mensen die gebruik maken van een bril met vari-focus of leesgedeelte zetten het scherm best zo laag mogelijk. De vuistregel voor de juiste afstand van het beeldscherm is een armlengte vanuit zitpositie.

Hoek boven-onderarm: 90°

De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger. Let op: beide armen vormen maar liefst 20% van het totale lichaamsgewicht. Worden de armen niet goed ondersteund tijdens het zitten dan betekent dit een aanzienlijke toename van de belasting voor de schouder- en nekspieren.

Documenten voor jou leggen

Wie met documenten aan de pc werkt, legt die vaak naast het toetsenbord en dan moet je je zithouding zodanig aanpassen dat je scheef op je bureaustoel zit. Dit brengt onnodige belasting van de rug en nek met zich mee. De beste positie van je documenten is tussen het beeldscherm en het toetsenbord. Hiermee wordt de werkhouding veel ergonomischer en ben je productiever.
Als je veel met documenten werkt, gebruik je best een documenthouder. Hiermee kan het te lezen document meer rechtop geplaatst worden, waardoor de nekbelasting vermindert. De documenthouder moet vrij op het werkvlak kunnen geplaatst worden tussen beeldscherm en toetsenbord. De hoek van de documenthouder moet goed instelbaar zijn en de documenthouder moet groot genoeg en stevig zijn.

Blijf op de hoogte