De Collega's, 30 jaar later: de transformatie van FOD Financiën

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Een gezonde levensstijl nastreven hoeft niet per se synoniem te zijn voor maniakaal sporten of ascetisch leven. Soms is gewoon doen al meer dan genoeg, bewijst Hans D'Hondt. De topman van de federale overheidsdienst financiën doet wat hij graag doet, en voelt zich daarom goed.

Geen toverformule voor gezondheid

“Zonder altijd 100% gezond te leven, slaagde ik erin om de voorbije 25 jaar niet meer ziek te worden", valt Hans met de deur in huis. “Daar bestaat geen toverformule voor, ik pleeg gewoon nooit roofbouw op mijn lichaam. Af en toe 7 op 7 werken is geen probleem, zolang je maar voldoende rustperiodes inbouwt voor en na. "Doe wat je graag doet, zo luidt het even simpele als heldere adagium van Hans D'Hondt: “Als je je amuseert, voel je je beter in je vel. Zoek daarom een job waarin je verschillende facetten van je persoonlijkheid aanspreekt. Dan geraak je minder snel opgebrand."

Brandjes blussen

Die rode draad loopt door het hele leven van duizendpoot Hans. “Werk en privé staan los van elkaar", vertelt Hans. “Zowel mijn job als mijn hobby oefen ik passioneel uit. Ik ben geen sportief type, tenzij je rock & roll sport noemt (lacht). Wel repeteren we wekelijks met onze muziekband, die jaarlijks optreedt, onder meer op de Gentse Feesten. Ik speel geen muziek om af te kicken, maar doe het gewoon allebei erg graag." Optreden lijkt voor hem de ultieme mentale ontspanning, al plaatst hij de zaken sowieso erg makkelijk in perspectief. “Als je ergens problemen mee hebt, is dat vaak omdat je de relativiteit van het dossier niet meer ziet", legt Hans uit. “Als het brandt is het nuttig dat mensen met emmers rondlopen, maar het is soms nog zinvoller om afstand te nemen en aan te geven waar er eerst geblust moet worden."
Daarnaast geniet Hans van het leven en daar hoort uiteraard ook lekker eten bij: “Ik ben heel actief bezig met voeding, maar niet altijd in de juiste zin van het woord (lacht). Mijn doelstelling is een evenwicht vinden tussen gezondheid en smaak. Evenwichtige voeding, zonder te dwepen met bepaalde diëten."

De Collega's 2.0

Ooit vormde het 'Ministerie van Financiën' het decor voor de legendarische TV-reeks De Collega's. Maar intussen transformeerde de cultuur binnen de overheidsmuren ingrijpend. “De overheid beschikt over één natuurlijke rijkdom, met name het talent van onze mensen", legt Hans uit. “Een leidinggevende moet praten met medewerkers om te anticiperen op problemen. Vroeger moest een manager alleen toezien of iemand tijdens werkuren presteerde, nu moet hij ook betrokkenheid creëren bij de werknemers." Naast het preventieve is er ook aandacht voor het curatieve. Hans legt uit “Er bestaat een aparte dienst voor welzijn op het werk. Hier kan je terecht om spanningen, zoals bijvoorbeeld ruzies of stress, te bespreken. Vaak is het een kwestie van werkdruk. Iemand die uitblinkt als technisch expert kan daarom niet altijd goed mensen aansturen. De juiste man of vrouw op de juiste plaats zetten kan wonderen doen."
“Welzijn is meer dan turnoefeningen uitvoeren in de fabriekshal, het is een totaalpakket." “Gezondheidsbeleid roept bij sommigen het beeld op van turnoefeningen in de fabriekshal", besluit de topambtenaar. “Volgens mij heeft het vooral te maken met zich gewaardeerd voelen. Vind je je werk leuk en nuttig? Is de kantooromgeving aangenaam? Heb je een goede band met de collega's? Welzijn is een totaalpakket."

Blijf op de hoogte