Met energie en 'goesting' aan het werk

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, staat met zijn voeten — en schoenen — midden in het leven. Al meer dan 30 jaar lang smijt hij zich volledig voor het familiebedrijf. Wij vroegen hem hoe hij van het leven geniet.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Wouter Torfs is een man met een missie. Dat geeft hem ook de drive om er stevig tegen aan te gaan. Al vindt hij een goede work-life balance ook heel belangrijk. “Een gezonde levensstijl is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk bij het uitbouwen van een succesvolle carrière", meent Wouter. “Op korte termijn kan je roofbouw op je lichaam en geest plegen, maar dat hou je niet vol." En ja, the proof is in eating the pudding. “Ik ben al een hele tijd bezig en met ouder worden moet je er toch meer aandacht aan besteden", geeft Wouter toe. “Zo let ik erop dat niet elke avond van de week volgepland staat — twee keer per week doe ik aan sport en in het weekend zijn we minstens één dag thuis, want dan komen de kinderen naar huis. Dat kan enkel door een bewust en zorgvuldig agendabeheer en te letten op hoe je leeft."

“Een gezonde levensstijl is niet alleen mogelijk, maar ook noodzakelijk bij het uitbouwen van een succesvolle carrière."


Torfs kreeg mindfulness en meditatie met de paplepel ingegoten: “Mijn moeder was geinteresseerd in boeddhisme en oosterse filosofie en ik heb haar voorbeeld gevolgd. Minstens drie keer per week mediteer ik 's ochtends zo'n 20 minuten en dat is een uitstekende manier om de dag te beginnen. Telkens wanneer je aandacht afdwaalt, breng je deze terug naar je ademhaling tot het stilaan verstomt. Dan pas merk je hoe rusteloos je geest is. Uiteraard vraagt het de nodige discipline om door te zetten. Je kan altijd wel tien redenen bedenken om het niet te doen."

Luister naar je lichaam

Echt tegen de lamp gelopen is Torfs nog niet, maar hij werd wel al geconfronteerd met zijn grenzen. “Ik ken mijn systeem en lichaam voldoende om te weten wanneer het te veel wordt", vertelt Wouter. “Om een recent voorbeeld te geven: ik combineerde de job met enkele voordrachten en daarnaast was ik nog een boek aan het schrijven. Dat betekende lange dagen en werken op zaterdag. Gelukkig heb ik iets ontwikkeld bij mezelf om aan te voelen wanneer ik erover ga." Volgens Wouter gebeurt dat tegen de lamp lopen ook niet uit het niets. “Ik denk dat het een proces is dat je geleidelijk opbouwt. In het rood gaan is iets wat langzaamaan gebeurt. Ik denk dat je jezelf een grote dienst kan bewijzen als je alert wordt voor de signalen die je lichaam je geeft."

Fit @ Torfs

Toch kan je je mensen enkel aanzetten tot een gezonde levensstijl wanneer je zelf als leidinggevende het goede voorbeeld geeft en inspireert. 2014 staat dan ook in het teken van Fit @ Torfs. “We hebben eerst een nulmeting gedaan bij onze medewerkers om te weten hoe het met hun conditie gesteld is", vertelt Wouter. “Met andere woorden: wie sport er, wie rookt er nog, wat met nek- en rugklachten, hoe is het gesteld met de nachtrust… Uit de resultaten bleek onder meer dat slechts één op vijf regelmatig sport, toch nog wel wat mensen rookten en bijna de helft te kampen heeft met rugklachten en slaapstoornissen." Op basis van die bevindingen gingen ze bij Schoenen Torfs aan de slag: “We hebben een ruim aanbod aan workshops gelanceerd die draaien rond gezond leven, fit zijn en energie. Denk hierbij aan stoppen met roken, Start to Run, Bike to Work… Het project wordt bovendien ondersteund door een Facebookgroep om een echt community-gevoel te creëren. Meer dan 200 van de 600 mensen zijn in het Start to Run-programma gestapt en dat is best wel een resultaat om trots op te zijn!"

“Je kan je mensen enkel aanzetten tot een gezonde levensstijl wanneer je zelf als leidinggevende het goede voorbeeld geeft en inspireert."

Blijf op de hoogte