Inge Vervotte: Tafelgenoten blij wanneer ik als eerste een watertje bestel

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Dat Inge Vervotte een duidelijke visie op welzijn op het werk heeft, mag geen verwondering wekken. De voormalige Minister van Welzijn en vakbondsvrouw is nog steeds bekommerd om de gezondheid van haar werknemers, ook na haar overstap naar vzw Emmaüs.

Iedereen heeft het 'druk, druk, druk'

Voor Inge Vervotte is mentale gezondheid cruciaal, zowel professioneel als privé. “Een leider moet zich professioneel omringen met klankborden, zodat hij 'mentaal gestretcht' wordt", stelt Inge. “Een open gesprek met vertrouwenspersonen of officiële overlegorganen is de beste basis voor een doordachte beslissing."

De balans tussen werk en privé respecteren helpt bovendien ook om stevig in je schoenen te staan. “Als je geestelijk fris zit, kan je grenzen verleggen en mensen verbinden. Daarom is het zaak jezelf te verzorgen en tijd te maken voor familie en vrienden", vindt Inge. “Iedereen heeft het tegenwoordig 'druk, druk, druk'. Als je maanden moet wachten om af te spreken met vrienden schort er echter iets aan je vriendschap of aan je agendabeheer."

“Als je maanden moet wachten om af te spreken met vrienden schort er iets aan je vriendschap of aan je agendabeheer."

Collegialiteit en openheid

Ook medewerkers zoeken constant naar de juiste balans. De leidinggevende speelt een belangrijke rol in dit proces. “Medewerkers verantwoordelijkheid geven, dat is mijn credo", vertelt Inge. “Om dat te kunnen doen, moet je eerst hun capaciteiten en karakter kennen. Een woestijnplant groeit niet in een moeras en een moerasplant niet in een woestijn. Sommige collega's werken graag samen, anderen functioneren beter in een competitieve sfeer. De ene persoon houdt van structuur, de andere heeft nood aan vrijheid."

Aangeven of een taak al dan niet past is dan ook een verantwoordelijkheid van de werknemer volgens Inge: “Als je je taak niet meer aankan, moet je aan de noodrem trekken. Een te hoge werkdruk is geen persoonlijk falen, maar een samenloop van omstandigheden. Zoiets voor jezelf houden is onprofessioneel. Daarom promoten we een cultuur van collegialiteit en openheid."

Vergaderbroodjes out, soep en slaatjes in

Wie welzijn op het werk zegt, zegt ook lichaamsbeweging en voeding. Qua lichaamsbeweging is Inge geen lichtend voorbeeld, geeft ze zelf grif toe: “Op het sportieve vlak ben ik eerder competitief ingesteld (nvdr. Vervotte was in een vorig leven nog professioneel danseres), dus routinematig sporten is voor mij geen optie. Hoewel hier geen structureel gezondheidsbeleid bestaat, gaan verschillende collega's gelukkig wel samen lopen of fietsen. Zij pikken ook geregeld een cursus mee, vooral mindfulness is erg in trek." Voeding daarentegen is wél een stokpaardje van de voormalige minister: “Vers en gezond eten is een garantie op vitaliteit en energie", stelt Inge. Omdat ik – op zijn zachtst gezegd – geen voorstander ben van de 'broodjescultuur' in vergaderingen, introduceerde ik soep en slaatjes als alternatief. Liever een constant energieniveau na een lichte maaltijd, dan een namiddagdipje na een zware lunch."

“Een woestijnplant groeit niet in een moeras, een moerasplant niet in een woestijn."


Leidinggevenden zijn een spilfiguur in een dergelijk proces: “Vaak zijn tafelgenoten blij wanneer ik als eerste een watertje bestel tijdens de lunch. Zo voelen ze zich niet moreel verplicht om mee te drinken. Vroeger brandmerkte men je in bepaalde middens als 'saai' wanneer je geen alcohol dronk. Nu is de cultuur anders en maakt iedereen dat voor zichzelf uit", besluit Inge.

Blijf op de hoogte