Waarom ouders op 1 september te laat op het werk mogen komen

  • Geschreven door: Laura Van den Broeck

Het woord 'innovatie' is ongetwijfeld één van de meest ge- en misbruikte termen in de bedrijfswereld. No-Nonsense Manager bij Ericsson Saskia Van Uffelen herleidt de boodschap gelukkig tot haar essentie: hoe verander je vastgeroeste gewoontes op de werkvloer?

Over jongeren, duo-functies en promotie

Saskia omringt zich graag en vaak met jongeren. Jongeren durven de waarom-vraag nog stellen. Wanneer het antwoord 'omdat we dat altijd zo gedaan hebben' luidt, dringt volgens Saskia verandering zich op: “Ik deins niet terug om transformatieprogramma's uit te rollen, Zo moedigde ik een collega, die van half 8 tot 20u op bureau werkte, aan om rond 15u naar huis te gaan. Daar kan je gerust bereikbaar blijven en verder werken. Voor iedereen ligt de puzzel anders, mits je respect toont voor de organisatie. Je moet ook opletten dat mensen zichzelf niets wijsmaken als ze bijvoorbeeld denken op woensdagnamiddag thuis te kunnen werken, wanneer je jonge kinderen hebt."

“Het menselijk lichaam heeft één batterij, en er bestaat geen lader voor."


Niet zelden is iemand met gevoel voor innovatie ook visionair. Zo ook Van Uffelen, die binnen afzienbare tijd een opmars van duo-functies verwacht. “Daarbij verdeel je een functie over twee personen, met elk hun eigen sterke punten", legt Saskia uit. “Het accent ligt minder op promotie, organisaties worden steeds horizontaler. Dat kan tot frustratie leiden bij de huidige 30- en 40-jarigen die hoger op de ladder willen klimmen. Succes is niet langer synoniem voor promotie, maar voor het uitdiepen van je kennis. De moderne leider is in deze structuur geen hiërarchische meerdere, maar een rolmodel dat een complementair team aanstuurt."

Ouder zijn is een hele kunst

Het is best een veeleisende rol, zo'n team managen. Gelukkig houden Saskia's kinderen de balans werk-privé minutieus in het oog. “Mijn kinderen helpen me deconnecteren van de werksfeer", getuigt de ambitieuze moeder. “Zij geven ongezouten hun mening wanneer ik over de schreef dreig te gaan. Mijn dochter van 10 verraste me onlangs met de quote 'ouder worden is een gunst, ouder zijn is een hele kunst'." De gevolgen van die directe feedback merk je binnen Ericsson: op 1 september mogen in veel afdelingen de ouders te laat komen.

“Duo-functies en horizontale organisaties zijn de toekomst."


Kinderen die snakken naar aandacht en een job met veel verantwoordelijkheid: een dag telt maar 24 uur, dus andere activiteiten moeten wijken. “Een viertal avonden per week woon ik netwerkmomenten bij, dus veel tijd om te sporten rest er niet", geeft Saskia toe. “Mensen moeten keuzes durven maken. Zo is mijn vrijdagavond heilig. Veel mensen overladen hun agenda met sociale activiteiten, vergaderingen en sportieve verplichtingen, waardoor ze vergeten te genieten van hun vrije tijd." Zelf bouwt ze creatief rustmomenten in, bijvoorbeeld door te ontspannen met mindfulness terwijl ze het gras afrijdt. “Het menselijk lichaam heeft één batterij", stelt Saskia filosofisch. “En er bestaat geen lader voor."

De dubbelzinnige rol van digitalisering

Over batterijen gesproken: apps, smartphones en andere technologische hulpmiddelen overspoelen onze maatschappij. Is digitalisering een bevrijding of een bedreiging voor een gezonde levensstijl? “Technologie laat niet alleen toe om meer te doen met minder middelen, het kan communicatie ook efficiënter laten verlopen", meent Saskia. “De keerzijde van de medaille is dat er een kolkende informatiestroom op gang komt, waar je in dreigt te verdrinken. Vroeger had je drie weken tijd om een brief te beantwoorden, nu verwachten mensen dat je altijd bereikbaar bent."

Blijf op de hoogte