Deze week is het de jaarlijkse “week van het hart”, dit jaar staat het in teken van CVA ofwel cerebrovasculair accident, in de volksmond kent men dit ook wel als een beroerte. Dagelijks worden gemiddeld 60 Belgen getroffen door een CVA. 1 op de 4 personen boven de 25 zal ooit in zijn/haar leven een CVA doormaken.

Wat is een CVA?

Een CVA of beroerte is een verzameling van ziektebeelden waarbij sprake is van een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen te weinig zuurstof met als gevolg het afsterven van het hersenweefsel. Het bloed dat rechtstreeks van het hart komt is rijk aan zuurstof. Dit is nodig voor het overleven en functioneren van de hersencellen.

Symptomen van een beroerte

  • Krachtverlies in gelaat, arm of been
  • Gevoelsstoornis in gelaat, arm of been (tintelingen, doof of slapend gevoel)
  • Last om te spreken of om mensen te verstaan
  • Scheefstand van de mond
  • Blindheid of wazig zicht uit één of beide ogen – dubbel zicht
  • Duizeligheid of evenwichtsstoornissen
  • Moeilijkheden om te stappen
  • Plots een zeer hevige hoofdpijn/misselijkheid/braken
  • Moeite met eten of slikken

Hoe voorkom ik een beroerte bij mezelf en mijn medewerkers/collega’s?

Om preventief te werken kan je proberen om zoveel mogelijk risicofactoren uit te sluiten. Met onderstaande risicofactoren kan Ready2Improve je handje helpen.

Roken: Ga aan de slag met onze erkende tabakologen en stap voor eens en voor altijd af van die sigaret. Onze coaches werken op een niet dwingende manier zodat je op een duurzame manier kan stoppen.

Te weinig beweging: In samenwerking met Ready2Improve kunnen wij voor je organisatie een gezondheidsbeleid uitwerken waar meer bewegen op de werkvloer een van de prioriteiten is. Meer bewegen zorgt bovendien ook voor een verlaagde cholesterol en minder kans op zwaarlijvigheid, wat ook riscofactoren zijn voor een beroerte.

Verhoogde cholesterol en zwaarlijvigheid kan je voorkomen of verhelpen door te letten op je voeding. Onze erkende diëtisten helpen je met plezier naar nieuwe en gezonde eetgewoontes.

Tenslotte zijn voldoende slaap en minder stress twee belangrijke factoren die het tegengaan van een CVA in de hand kunnen spelen. Ook hierin kan Ready2Improve hulp bieden met onze erkende specialisten en Het Veerkrachtigste Bedrijf (https://veerkrachtigstebedrijf.com/)

Draag zorg voor je hart en dat van je collega’s/ werknemers

Voor meer info over de diensten van Ready2Improve kan je terecht op onze website: https://ready2improve.be/

Voor meer info over beroertes kan je terecht op https://www.liguecardioliga.be/week-van-het-hart-2021/