Volgens een Brits onderzoek zouden mensen die tussen 22 en 23 uur gaan slapen het minste risico lopen op cardiovasculaire problemen. Een onderzoek dat we niet onopgemerkt voorbij konden laten gaan. We vroegen aan onze slaapexperte Claudine Drees wat zij van de resultaten van het onderzoek vindt:

Het is in ieder geval een interessante en boeiende conclusie van dit Brits ‘big data’ onderzoek, vooral omdat deze conclusie afwijkt van wat we vaak zo normaal vinden, namelijk lang wakker blijven bij kunstlicht. Sinds Edison weet de gemiddelde volwassene niet meer goed wat zijn natuurlijk slaap/waak ritme is. Wat het Brits onderzoek bedoelt, is dat we best volgens ons natuurlijk slaap/waak ritme leven. Dan blijven alle lichaamsprocessen in evenwicht en neemt de kans toe dat je lang en vitaal kan leven.

Voor 15% van de mensen is vroeg onder de wol kruipen geen manier om cardiovasculaire ziekten te voorkomen. De kanttekening die ik erbij wil maken is dat deze conclusies niet op iedereen van toepassing zijn. Wat kan helpen als bijkomend inzicht zijn deze cijfers van prof. Dr. G.A. Kerkhof betreffende de chronotypes:

  • 75% is noch ochtend- noch avondmens
  • 10% is ochtendmens
  • 15% is avondmens

Je zou dus kunnen concluderen dat dit onderzoek voor 85% van de volwassen bevolking (de 75% noch ochtend- noch avondmensen + de 10% ochtendmensen) waardevolle inzichten biedt. Doch voor de 15% avondmensen is tussen 22u en 23u onder de wol kruipen onnatuurlijk. Het is dus hoogstwaarschijnlijk geen goede manier om cardiovasculaire ziekten te voorkomen en zou hun biologische klok net ontregelen.

Met deze kanttekening erbij kan ik als slaapcoach enkel benadrukken dat je houden aan je natuurlijke interne klok en ongeveer 7,5 uur slapen per nacht, voor de grote meerderheid de beste formule is. Dat mag in de winter best gemiddeld 15′ meer zijn.

Een oplossing om je slaaphygiëne op punt te krijgen. Indien je je slaapritme weer in evenwicht wilt brengen, kan je bij Sleepcompass de Slaap Challenge volgen. Dit is een digitaal programma dat je helpt je slaaphygiëne op punt te krijgen en te ontspannen als je nu en dan eens een moeilijke nacht hebt. Het programma duurt 4 weken, is leuk en je mag 8 weken op het platform blijven om je nieuwe slaaphygiëne tot nieuwe gewoonte te maken.

Ontdek het onderzoek via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/11/23/nieuw-brits-onderzoek-bewijst-wie-niet-gaat-slapen-tussen-22u-e/. Benieuwd naar de verdere resultaten van het onderzoek? Je kan de bevindingen van het onderzoek ook beluisteren op Radio 1: Nieuwe feiten.